www.ylivieskanseurakunta.fi

Kirkon radiohartaudet

Takaisin | Tapulin juurelta -arkisto

Hiljaista hyräilyä hämärässä huoneessa

Ihmisen yksi suurimmista haasteista on kohdata omat pelkonsa. Elämän matkalla niitä syntyy jokaiselle. Ne hiipivät uniin, yksinäisiin hetkiin tai piinaavat ihmisjoukon keskellä. Toinen joutuu kohtaamaan ne jo nuorena, toinen vasta elämän paluumatkalla. Joku pakenee niitä elämänsä ymmärtämättä koskaan varjojansa.

Kuva: Jussi LeppäläPelkoon liittyy kaipaus turvasta, vapautumisesta, lohdusta. Tyhjät sanat eivät sellaista luo, eikä pako unohdukseen tuo. Ei edes hyppy hengelliseen ratkaisuun. Pelon kanssa on mentävä sielunsa pimeään ja etsittävä kaikessa rauhassa oman elämän ymmärrystä. Usein siihen tarvitaan toista ihmistä, peiliä, suunnan näyttäjää. Lopulta Jumalaa.

Lopullinen ymmärrys jää usein saamatta, kysymys vaille viimeistä vastausta. Mutta pelosta voi vähitellen kasvaa siedettävä kumppani. Sen kanssa voi tehdä pitkiäkin matkoja ja hyväksyä se osaksi omaa persoonaa. Kohdattu pelko voi muuttua kaipaukseksi, jolla on vapauttava suunta; kaipaus taas lohduksi ja voimavaraksi. Pelon pimeään voi alkaa kuulua Jumalan lohdullinen hyräily.

Paastonajan polkua kulkee tutunnäköinen mies, joka käy oman ankaran taistelun pelkojensa kanssa. Siinä taistelussa ei auta opetuslasten seura eikä autettujen kiitos, ei hoosiannat eikä halleluujat. Yksinäinen taival päättyy ristille, kaikkien hylkäämäksi ja kieltämäksi, syyttömänä tuomituksi. Jumalan uhriksi.

Siksi pelkojen polkuni on keveämpi. Tällä tiellä uskon olevani turvassa. Joku on jo kantanut ristin. Tie on valmiiksi merkitty. Ovi perille on avattu. Siksi armon valon vilahdus pyyhkäisee pimeää. Olen matkalla kotiin, matkalla Isäni taloon.

Jussi Leppälä

Takaisin | Tapulin juurelta -arkisto