www.ylivieskanseurakunta.fi

Kirkon radiohartaudet

Takaisin | Tapulin juurelta -arkisto

Isänpäiväkarpalot

Pikkulapsiarkea muistellessani mieleen nousee niin iloisia kuin haikeita muistoja. Oman lapsuudenperheeni mallin mukaan halusin hoitaa itse pienet tyttömme. Samalla mahdollistin sen, että mieheni sai keskittyä työhönsä; olihan hänen työaikansakin epäsäännöllinen. Vanha sanonta kuuluu: sitä saa, mitä tilaa. Sain keskittyä kodinhoitoon ja lasten kasvatukseen, puolisoni puolestaan uppoutua töihinsä. Näin jälkeenpäin ajattelen, ettemme toimineet aivan viisaasti. Arkirutiinit kasautuivat liikaa äidin vastuulle ja isä jäi perheen yhteisen elämän ulkopuolelle. Kuitenkin lapsi tarvitsee molempia vanhempia: äidin tarjoamaa turvaa ja lohdutusta, isän rohkaisua ja kannustusta.

Kuva: Sirpa JärveläLapsen itsetunnon muodostumiselle on tärkeää kokemus hyväksytyksi ja rakastetuksi tulemisesta. Isän osuus tähän on tärkeä. Jos isä viettää aikaa lastensa kanssa ja on kiinnostunut heidän tekemisistään ja kuulumisistaan, lapsi saa hyvän pohjan itsetunnolleen. Isän kiitos ja kannustus saa lapsen tekemään parhaansa. Isän huolehtiva läsnäolo edistää lasten älyllistä kehitystä ja ongelmanratkaisukykyä. Isä osaa viedä lapsensa myös seikkailuihin, tutustumaan ympäröivään maailmaan. Kun jätin joskus pienet tyttöni isän hoitoon, isästä kehkeytyi sadunkertoja. Perheessämme seikkaili silloin Taikajänis, joka pystyi mihin vaan.

Lohdullista on tietää, että elämä tarjoaa meille matkan varrella korjaavia kokemuksia. Niinpä isäsuhdetta voi rakentaa myös aikuisena. Kaikki rakastavat ihmiset elämässämme ovat Taivaallisen Isän asialla, onhan hän itse Rakkaus.

Siunattua isänpäiväviikkoa!

Sirpa Järvelä, perheneuvoja