www.ylivieskanseurakunta.fi

In English P� Svenska Auf Deutsch
Isotekstinen versio

Takaisin | Tapulin juurelta -arkisto

Uudet virret – ihastus vai vihastus

Kirkossamme on adventtina otettu käyttöön virsikirjan lisävihko. Uudet virret tuntuvat aluksi oudoilta ja herättävät pohtimaan, mikä oikeastaan virrestä tekee virren. Lisävihkon avulla voidaan tunnustella, miten uudet sävelmät ja tekstit otetaan vastaan ja miten ne sopivat jumalanpalveluksiimme ja tilaisuuksiimme, niin kirkossa kuin kodeissa. Musiikillinen ympäristömme muuttuu. Se, mikä oli tuttua ja turvallista sata vuotta sitten ei ehkä ole sitä enää. Virsi vastaa myös aikamme kysymyksiin ja mielialaan. Toki jotkin sävelmät kantavat läpi vuosisatojen ja pysyvät rakkaina sukupolvesta toiseen.

Kaikki lisävihkon virret eivät ole meille outoja. Varmasti yksi tutuimmista on P.J. Hannikaisen ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie”, joka on jo pitkään mielletty virreksi. Myös Jaakko Löytyn ”Kahden maan kansalainen” on monelle entuudestaan tuttu ja rakas hengellinen laulu. Uudet virret opitaan vain laulamalla. Niin kuin varsinaisessa virsikirjassa osa virsistä jää oudoiksi, samoin on uusien virsien kohdalla. Onhan kuitenkin rikkaus, että meillä on kirkon virallinen laulukirja, josta voi ammentaa sanomaa niin moneen eri tilanteeseen ja moneen eri makuun.

Itselleni uusista virsistä rakkain on numero 923, ”Silmäni aukaise, Jumalani”, jonka sävel on Irlannista ja suomalaiset sanat on tehnyt Anna-Mari Kaskinen. Virren sävelmä soljuu irlantilaiseen tyyliin valoisasti ja sanat ovat rukousta, jossa pyydetään Jumalalta turvaa ja viisautta elämän matkalle, ja sitä, että Jumala viimein kantaa meidät heikot luoksensa Taivaan kotiin.

”Oi kirkkain aurinko, ihmeellinen! Valaista täällä jo voit sydämen. Silmäni aukaise, osoita tie. Luoksesi taivaaseen perille vie.” virsi 923, 5. säkeistö.

Teija Siirtola, kanttori

Takaisin | Tapulin juurelta -arkisto